Web Analytics Made Easy - Statcounter

در 24 ساعت اول بعد از رخداد، 24 نفر از کشته‌شدگان مربوط به شهر ازمیر ترکیه بودند و دو کودک در جزیره سوموس یونان جان خود را از دست دادند، جزیره سوموس بخشی از مجمع‌الجزایر دودکانیز است.   زلزله نهم آبان 99 در آب‌های مورد دعوای دو کشور و در مجاورت جزیره سوموس، از مجمع‌الجزایر دودکانیز رخ داده است. کانون زلزله از نظر جغرافیایی در یونان واقع است، ولی بیشتر خسارت‌ها به ترکیه مربوط بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این بدان معناست که جزایری که رسما جزو یونان هستند تا مجاورت غرب و جنوب غرب ترکیه ادامه دارند.

این نشان می‌دهد که جنگ‌های تاریخی به ویژه در اواخر دوره عثمانی در قرن نوزدهم، دست برتر و پیروز بیشتر یونان بوده است.   از اوایل شهریور 99 ترکیه و یونان، اعضای ناتو که رقبای سنتی نیز هستند، نیروی دریایی و هواپیماهای جنگی خود را در مخالفت با یکدیگر در دریای مدیترانه بسیج کرده‌اند. ریشه این تنش‌ها در جست‌وجوی گاز طبیعی در جزیره قبرس بود که خود مدت‌ها منبع درگیری بین یونان و ترکیه بوده است. آنها با تاریخچه‌ای از مشکلات مختلف ژئوپلیتیکی که در نیم قرن گذشته سه بار به جنگ نزدیک شده‌اند تعیین حقوق ارضی جزایر یونان در سواحل ترکیه، مورد اعتراض ترکیه است، چراکه ترکیه مدعی است که فلات قاره یک کشور باید از سرزمین اصلی آن و نه از جزایر دورافتاده‌اش، اندازه‌گیری شود. براساس کنوانسیون سازمان ملل متحد در مورد قانون دریاها، ملت‌های ساحلی می‌توانند یک منطقه اقتصادی انحصاری را تا ۲۰۰ مایل دریایی (۳۷۰ کیلومتر) از ساحل خود حفظ کنند که در آن حق ماهیگیری، معدن‌کاری و حفاری دارند. جایی که دو منطقه با هم اختلاف دارند، کشورها موظفند به یک توافق برسند، اما ترکیه این کنوانسیون را تصویب نکرده است. همچنین ترکیه مدعی است که کشورهای جزیره‌ای مانند قبرس تنها حق دارند حقوق درون آب‌های سرزمینی قانونی خود را داشته باشند.  دریای اژه و محدوده جزیره‌ها، محل درگیری‌های تاریخی دو طرف بوده است. یونان و ترکیه در این منطقه در سال ۱۹۸۷ به آستانه جنگ رسیدند.

تنش‌ها در سال ۱۹۹۶ بار دیگر بر سر حاکمیت جزیره خالی از سکنه ایمیا، یا کارداک (به ترکی) شعله‌ور شد. تنش‌های دریای اژه در سپتامبر 2020 (شهریور 99) بر سر ادعای آب‌های سرزمینی اژه مجددا بروز کرد. ترکیه ادعا می‌کند آب‌های سرزمینی در اژه به 6 مایل دریایی (11.1 کیلومتر) از سواحل می‌رسد. پارلمان ترکیه در سال ۱۹۹۵ به دولت اجازه داد در صورتی که یونان آب‌های سرزمینی خود را به ۱۲ مایل دریایی (22.2 کیلومتر) در اژه گسترش دهد، از نیروی نظامی استفاده کند. ترکیه بیم آن دارد که چنین اقدامی بتواند دسترسی خود را به آب‌های بین‌المللی محدود کند و آن را از منابع دریانوردی محروم کند. در حالی که یونان از حق خود برای انجام این حرکت براساس قانون دریاها دفاع می‌کند.  جزایر دودکانیز جایی که زلزله 30 اکتبر 2020 در مجاورت یکی از آنها (جزیره سوموس) رخ داد، محلی است که یونان در پی جنگ جهانی دوم بر آنها تسلط کامل یافت. پس از تصاویری که به‌تازگی از ورود سربازان یونانی به دورافتاده‌ترین جزایر دودکانیز منتشر شد، دولت ترکیه به یونان نسبت به افزایش نیرو در این جزایر هشدار داد.

یونان می‌گوید صرفا یک جابه‌جایی معمول سربازان را انجام می‌داد. رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه گفته است شهروندان ترک در منطقه تراس با تبعیض روبه‌رو هستند. ترکیه همچنین یونان را متهم می‌کند که ده‌ها مدرسه ترکیه را بسته است. در سال ۲۰۱۷ در اولین سفر یک رییس دولت ترکیه به یونان در ۶۵ سال گذشته، اردوغان خواستار تجدیدنظر در این پیمان لوزان شد، پیمانی که در سال ۱۹۲۳ به درگیری امپراتوری عثمانی و متحدان جنگ جهانی اول از جمله یونان، فرانسه و بریتانیا پایان داد. درخواست اردوغان برای تقویت حقوق مسلمانان در یونان و حل اختلافات حاکمیتی در اژه است. یونان تکذیب می‌کند که علیه اقلیت مسلمان خود تبعیض می‌کند و می‌گوید اردوغان در موقعیتی نیست که در مورد چنین مسائلی سخنرانی کند زیرا ترکیه در سال ۱۹۷۱ یک مدرسه الهیات ارتدوکس یونانی را براساس قانونی تعطیل کرد که آموزش‌های مذهبی و نظامی را تحت کنترل دولت قرار داد و در تابستان 2020 ایاصوفیه را در استانبول که ابتدا به عنوان کلیسای جامع بیزانس ساخته شده بود و در دهه‌های اخیر به عنوان موزه فعالیت می‌کرد، مجددا به مسجد تبدیل کرد. ترکیه بعد از زمین لرزه نهم آبان، در سطح اضطراری «سه» قرار دارد که نماد «فاجعه سراسری» است. این زمین لرزه در سراسر جزایر شرقی یونان و حتی در پایتخت یونان، آتن احساس شد. رسانه‌های یونانی گفتند که ساکنان سوموس و سایر جزایر از خانه‌های خود فرار کردند.

تلویزیون دولتی یونان گزارش داد که «مینی‌سونامی» در جزیره سوموس رخ داده است. دو کودک، در مدت کوتاهی پس از زلزله مدرسه خود را در واتی ترک می‌کردند. هنگام عبور از خیابان باریک از شهرستان، یک دیوار از یک ساختمان قدیمی فرو ریخت و آنها زیر آوار کشته شدند. نخست‌وزیر یونان میتسوتاکیس اوایل بعد از ظهر جمعه، با اردوغان رییس‌جمهور ترکیه تماس گرفت تا کشته شدن شهروندان ترکیه را در زلزله تسلیت بگوید. او گفت: «اختلافات ما هر چه باشد، این (زلزله) از زمان‌هایی است که مردم ما باید کنار هم بایستند.» رییس اتحادیه اروپا گفت که اتحادیه اروپا برای ارایه کمک به هر دو کشور یونان و ترکیه آماده است. روابط ترکیه، یونان و اتحادیه اروپا در ماه‌های اخیر به دلیل اختلاف نظر در مورد حقوق آب‌ها در مدیترانه شرقی تیره شده است.  زمین لرزه جمعه 30 اکتبر ساعت 14:51 به وقت محلی استان غرب ازمیر ترکیه را لرزاند.

طبق گزارش سازمان مدیریت سوانح و فوریت‌های ترکیه (آفاد) کانون زمین لرزه در دریای اژه در 17 کیلومتری ساحل شهر «سفری حصار» از توابع ازمیر بوده است. جایی که در 10 کیلومتری شمال جزیره سوموس و در شمال شهر کوچک ساحلی «واتی» یونان قرار داشت. سونامی هم در «سفری حصار» ترکیه و هم در «واتی» یونان جاری شد. سوانح طبیعی شرایطی را پیش می‌آورند که درگیری‌های تاریخی و ژئوپلیتیکی به‌ویژه در مرزها، حداقل به ‌طور موقت باید جای خود را به همکاری بدهد.

* منتشر شده در روزنامه اعتماد 11 آبان 99

کد خبر 1449978

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: مهدی زارع زلزله آب های سرزمینی یونان و ترکیه زمین لرزه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۲۰۸۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جانمایی نخستین ایستگاه مدرن لرزه نگاری برخط کشور در قشم

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خلیج فارس ؛ رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در جزیره قشم گفت: این طرح در اجرای دستور رئیس جمهور در مسیر هوشمندسازی دستگاه هاست.
محمد حسن نامی افزود: با هوشمندسازی فرآیند‌ها و زیرساخت‌های مدیریت بحران به دنبال این هستیم که کمترین تلفات انسانی و حادثه دیده را در اثر وقوع حوادث طبیعی و در زمان بحران‌ها داشته باشیم.

بیشتر بخوانید؛ توزیع ۱۲۰ میلیارد تومان برای جبران خسارت زلزله در هرمزگان
معاون اجرایی مرکز لرزه نگاری کشوری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران هم گفت: با راه اندازی نخستین ایستگاه لرزه نگاری قشم، هوشمندسازی زیرساخت‌های مدیریت بحران در استان هرمزگان و جزیره قشم اجرایی می‌شود.
بهزاد پورمحمد افزود: تجهیزات دائمی لرزه نگاری پیش رفته با استاندارد‌های روز دنیا با توجه به اهمیت استراتژیک جزیره جهانی قشم در شش ماه آینده نصب و راه اندازی می‌شود.
وی گفت: برای تجهیز این ایستگاه سی میلیارد ریال هزینه شده است.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم هم در این مراسم گفت: سالانه بیش از ۴ میلیون گردشگر وارد جزیره قشم می‌شوند و میلیارد‌ها دلار سرمایه‌گذاری از سوی فعالان اقتصادی در این منطقه آزاد انجام می‌شود که با ارتقای مسائل ایمنی می‌توانیم قشم را به یک جزیره پیشرفته و نوآور در کشور تبدیل کنیم.
پیغامی افزود: ایجاد ایستگاه لرزه نگاری قشم که جنوبی‌ترین نقطه برخورد دو پهنه حجاز و ایران به لحظ زمین شناختی است کمک شایانی به پایش مسائل و مخاطرات منطقه، هرمزگان و کل کشور می‌کند.

دیگر خبرها

  • رونمایی از برند جام جهانی فوتبال ساحلی 2025 سیشل
  • جانمایی نخستین ایستگاه مدرن لرزه‌نگاری برخط کشور در قشم
  • جانمایی نخستین ایستگاه مدرن لرزه نگاری برخط کشور در قشم
  • ایجاد نخستین ایستگاه مدرن لرزه‌نگاری در قشم
  • وقوع زلزله در این استان
  • چرا ترک‌ها علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در کیش شدند؟
  • حل مشکل پنجاه ساله «اسناد رفسنجان قشم»
  • جزیره قشم در نگاه سازمان مدیریت بحران جایگاه ویژه‌ای دارد
  • ارزیابی مناطق متاثر از زمین لرزه سیرچ/ خسارتی گزارش نشد
  • زلزله سیرچ را لرزاند؛ اعزام ۲ تیم امدادونجات به منطقه